Mobil instant messenger kliensekkel tele van a világháló. Ezek közül sok fizetős, de bőven akadnak ingyenes programok is minden platformra. A cégek rájöttek arra, hogy komoly az igény a mobil alapú chatelésre. 
  Ennek ellenére a böngésző alapú chatek kínálata szánalmas. Összesen három ilyen megoldást találtam, de az egyik már ott elbukott, hogy nem tudott bejelentkezni msn-be.

A versenyben maradt két oldal, amit tesztelni tudtam :

mobile.live.com

m.ebuddy.com

 

mobile.live.com
Ha cipőt a cipőboltból, akkor msn-t a Microsoft-tól! A mostanság már Live néven futó messenger szolgáltatások mobil verzióját is integrálták a Live szolgáltatások alá, így belépés után ez a személyes live oldal jön be a közösségi hírekkel és egy hotmail kapcsolattal.Szerencsére innen csak egy kattintás az áhított oldal, ahol ömlesztve tekinthetjük meg ismerőseink listáját. Csoportok kiválasztására ugyan van lehetőség, de ilyenkor csak az adott csoportot mutatja, az összes kontakt csoportonkénti megjelenítése nem megoldott. Valamint  nem jeleníti meg a személyes üzeneteket sem.Mindezek ellenére ez egy jól összerakott, könnyen használható webmessenger oldal, csak ajánlani tudom mindenkinek.Adatforgalom tekintetében egy óra használat chateléssel kb. 800K-1MB adatforgalmat jelent, 2 perces frissítésekkel. Ez egyébként állítható, 5 perc, 2 perc és manuális frissítés.

m.ebuddy.com
A legfőbb gondom vele, hogy túl nagy adatforgalom igénye.
Már az többszáz K, amíg az első percekben betölti az oldalt és a különböző reklámokat. A folyamatos frissítgetés pedig még több adatforgalmat generál. A frissítés gyakoriságát állítani sem lehet. Fél óra alatt sikerült összehoznom 1MB adatforgalmat úgy, hogy a chatelés sem volt több 8-10 mondatnál.De ha ez nem is számít, a folyamatos oldal újratöltések és a váltakozó reklámok elég idegesítőek tudnak lenni.Cserébe viszont a  partnerek alapból csoportokban jelennek meg és kiírja a személyes üzeneteket is.Chatelésnél viszont számomra fura volt, hogy míg az általam írt üzenetek egymás fölött jelentek meg, a hozzá tartozó válaszok már egymás alatt. Ez akár jó is lehet ha valaki megszokja, mindenesetre nekem fura volt. Ami viszont bosszantó, hogy személyes üzenetünkhöz hozzáadja az „on eBuddy Lite Messenger http://m.ebuddy.com” szöveget, ezzel reklámozva a szolgáltatását. Ez valószínűleg oprendszer függő, de nekem össze voltak csúszva az ikonok és a magyar szöveg sem jelent meg rendesen.

 Konklúzió: Van jó böngészős megoldás a témában, azonban ha valaki komolyan msn-ezni szeretne, inkább telepítsen valami jó kis klienst magának. Egy kliens számos egyéb funkcióval is rendelkezik és a böngészős messengerekhez képest adatforgalma is minimális.

 

süti beállítások módosítása