Külföldön járva bármikor adódhat olyan helyzet, hogy egy olyan információra van szükségünk, amit nem szereztünk be előre. A mostanság divatos roaming tarifák mellett azonban egy figyelmetlen szörfölés kellemetlen pillanatokat okozhat a következő havi mobilszámla olvasásakor. Meg különben is, minek PC-re optimalizált weboldalakat nagyítgatni amikor itt a mobilos változat?

city.mobi

 

  A készítők a világ számos nagyvárosához kínálnak egységes szerkezetbe foglalt információkat. Az oldal angolul és spanyolul tud, valamelyik nyelv alapjainak ismerete nem árthat. Azonban mielőtt bárki elbízná magát és a fenti link birtokában nekivágna a világnak, érdemes megnézni, mennyire sikerült feltölteniük az adott városhoz tartozó lapot információkkal.

Directory

  Az oldal legfőbb menüpontja az információk döntő többsége ebben a menüpontban található. Ezen belül különböző alcsoportokat találunk, ezekben újabbak és így tovább egészen addig, amíg el nem jutunk a nekünk szükséges Információhoz.
  Ha pontosan tudjuk, mit keresünk, az alsó "Search" segítségével rögtön rá is kereshetünk. A kategóriákon belül pedig a "Browse" fülre kattintva megkapjuk a teljes listát, további szűkítések nélkül.
  Ennek használhatósága azonban erősen függ a feltöltött információk mennyiségétől. Amíg Budapesthez jelenleg 687 bejegyzés tartozik, addig Párizshoz 2569.Azonban mielőtt bárki azt hinné, hogy ez sok, ez a szám London esetében 100.000 bejegyzés!

  Az alapmenük a következőek :
Accommodation, Attractions, Dining, Entertainment, Health & Beauty, Holidays, Nightlife, Services, Shopping, Sport & Leisure, Transport
Ehhez jönnek még Londonban a Emergency, Pets(!) és Property menüpontok.
A menüpontokat bővebben nem fejtem ki, szerencsére elég egyértelműek.

Weather

  Az aktuális időjárásról kapunk információkat, hőmérséklet, szélsebesség, napkelte, napnyugta. Valamint megtekinthető a másnapi előrejelzés is.

Guides

  Ebben a menüpontban különböző ismertetők találhatóak. Ami egységesen megtalálható, az a "Things to do in (város)". Ez nem több, mint egy rövid leírás a legfőbb nevezetességekről, alapinformációkkal.  Azonban London ismertető szempontból is kiemelkedő, összesen 6 leírás fogadja a látogatót számos témakörben.

News

  Ez mindenhol ugyanaz, BBC és Reuters hírek. Érzésem szerint csak akartak még egy menüpontot és ez lett az.

Tools

  Itt két hasznos funkciót találunk. Az első egy szótár, a második egy valuta átváltási segédlet.

  A szótárban alapértelmezésben angolról fordít a célország nyelvére, de ezek állíthatók.
Szerencsére magyarul is tud. Mondjuk egy gombot, amivel megfordul a keresés iránya tehettek volna rá, könnyebb lenne a kezelése.

  A valuta átváltónál alapértelmezésben a célország pénzneméről vált egy kiválasztottra. Itt már rutinosak voltak és kapásból megadják az ellenkező irányú váltást is, hátha rosszul értelmezi valaki a From és To mezőket. Igaz, ez így egy kicsit zavaró, de valamit valamiért.

  Összefoglalva, a kezdeményezés, amit ezek az oldalak megvalósítanak jó, azonban még érősen korlátozott azon városok száma, ahol ezt igazán jól ki lehet használni. Szerencsére az oldalhoz lehet ajánlókat küldeni, így egy jó városi közösség nagyot tud dobni a szolgáltatás színvonalán!

 

 

süti beállítások módosítása